Inleiding
Er zijn mensen die zeggen dat er goed bestaat om het slechte (kwaadaardig) te bestrijden. Als je begrijpt waarom we goed en slecht kennen, dan kun je zeggen dat dit klopt. Begrijp je echter de achterliggende gedachte niet helemaal, dan kan dit heel verkeerd opgevat worden. Om deze reden wil ik dit onderwerp graag verder toelichten. NB. Het kan zijn dat dit een typisch mannen onderwerp is. Mocht je vrouwelijk zijn en je hier absoluut niet in herkennen, dan kan dat daardoor komen.
Wat bestaat er?
Allereerst wil ik beginnen met te zeggen dat er alleen goed en minder goed bestaat. Slecht is een concept dat is bedacht door de mens zelf. De reden hierachter zal ik op een later moment in dit bericht aanhalen om dat verder uit te diepen.
De reden dat er goed en minder goed bestaat is eigenlijk alleen maar omdat we in een leerproces zitten en het de bedoeling is om steeds beter te worden. Je bent immers vanaf het begin niet gelijk ergens goed in. Je kan ergens aanleg voor hebben, maar dan nog moet je eerst leren hoe het werkt en dan wordt je ergens goed in. Ga je door met oefenen, dan wordt je nog beter. In het principe van goed en slecht zegt men dat als je ergens niet goed in bent, je dan meteen ergens slecht in bent. Deze opvatting is eigenlijk onjuist, omdat de term slecht eigenlijk betekend dat je het opzettelijk niet goed doet. Als je een vaardigheid niet beheerst, dan ben je er neutraal in (minder goed).
Waar komt het slechte dan vandaan?
Het concept slecht is iets wat de mensheid gecreƫerd heeft omdat de mens vindt dit nodig te hebben. Als je nagaat dat alles wat je wenst je ook daadwerkelijk krijgt, dan kun je je voorstellen dat als je slechtheid wenst, dit ook daadwerkelijk op je pad terecht komt. Er bestaat niet voor niets de kreet "Be carefull what you wish for" wat betekend: Wees gewaarschuwd met wat je wenst.
Waarom wil men het slechte hebben? Waar komt dat vandaan?
Om dit goed uit te kunnen leggen zal ik eerst uitleggen waar het vandaan komt. Zoals ik al begon wil de mensheid beter worden in datgeen wat ze al kunnen. Door iets beter te kunnen krijg je hier bevrediging door. Een goed voorbeeld hiervan is het concept video spel. Je hebt 2 mogelijkheden: You Win en Game Over. You Win (Je hebt gewonnen) krijg je bij het uitspelen van het spel, en Game Over (Spel afgelopen) krijg je als je het spel niet succesvol uitspeelt. In het concept video spel begin je met een hele makkelijke situatie. De eerste levels zijn ervoor om je te laten ervaren wat je moet doen. Het "winnen" van een leven geeft een goed en verslavend gevoel. Vervolgens wordt het geleidelijk moeilijker. Het steeds opnieuw winnen van een level geeft je een steeds beter gevoel omdat het meer moeite kost om te winnen, maar je wint nog steeds. Dit is dan ook gelijk de verslavende factor van een video spel. Waarom zit het er in? Omdat het verslavend is? Nee. Het zit erom, omdat we dat erin willen hebben. De mens wil een goed gevoel krijgen doordat hij/zij een moeilijke situatie overwint. Het geeft een machtig gevoel.
Je snapt nu waarschijnlijk ook waarom men het slechte wil hebben. Het geeft een machtig gevoel om het slechte te overwinnen.
Waarom wenst men dan iets slechts?
Stel dat je een unieke vaardigheid hebt en je bent daar steeds beter in geworden, dan wil je dit nog verbeteren. Laten we voor het gemak een paranormale eigenschap nemen: Het zien van geesten. Omdat je het kan, zul je op gegeven moment de geesten willen zien. Mochten alle geesten naar het licht zijn gestuurd, dan zal dit niet meer bevredigend zijn, en wens je weer geesten te zien. Als je deze geesten gaat helpen, dan zul je in het begin geesten zien die makkelijk te overtuigen zijn. Dit gaat echter vervelen, en je wil wat meer uitdaging. Je wenst dan geesten te kunnen zien die wat moeilijker zijn en die je wellicht ook beangstigen. Je wenst immers een grotere uitdaging.
Waarom wint goed altijd van het slechte?
Een andere bekende uitspraak is, dat het goede altijd van het slechte wint. Dit komt eigenlijk omdat het slechte puur een wens is van iemand, en diegene wenst niet dat het slechte beter is dan hemzelf. Je krijgt ook immers niet iets op je pad wat je niet aan kunt (tenzij een andere oorzaak het gevolg is dat dit je pad kruist, denk aan een ongeluk omdat het je tijd is). Je wenst een uitdaging die wel moeilijk is, maar die je nog net wel kan verslaan (want als je de uitdaging niet kan winnen, is het immers ook niet leuk).
Conclusie
Zo is het slechte ontstaan en daarom bestaat het nog steeds. Men wil gewoon de uitdaging hebben, en meestal in een spelletje/trainingsomgeving wordt niet de spanning geleverd die men wil ervaren omdat het te gevaarlijk is.